Výměnné jednotky

Jak pracovat s výměnnými jednotkami

1 výměnná jednotka (v. j.), obsahuje 10–12 g sacharidů – cukrů.
To odpovídá cca 2 kostkám cukru.

Vzhledem k nejednotnosti veřejně dostupných tabulek s potravinami uvádíme
pro 1 v. j. rozpětí 10–12 g.

Každý pacient s diabetem by měl nutně přikročit k úpravě stravovacích zvyklostí. Nemusí to být ani přísná a náročná dieta, nemusí ani hladovět, ale měl by si umět vypočítat množství sacharidů (cukrů), tuků, bílkovin nebo také energetickou hodnotu potravin. K tomu vám poslouží výměnné jednotky, podle kterých se naučíte, jak si odměřovat jídlo na polévkové lžíce, kusy, litry a také, jak jednotlivé druhy potravin měnit.

Lidé s diabetem by měli při denním stravování počítat nejen množství sacharidů, ale
také i energetickou hodnotu konzumovaných potravin. Měli by také vědět, že 1 g
sacharidů dodá tělu 4 kcal/16,8 kJ, 1 g tuku 9 kcal/37,8 kJ, 1 g alkoholu 7 kcal/29,4 kJ,1 g bílkovin 4 kcal/16,8kJ.

Výměnná jednotka představuje takové množství potraviny, které ovlivní glykemii přibližně stejně, ať se do těla dostane v podobě chleba, hranolků, čokolády, ovoce nebo smaženého řízku. Stejné množství sacharidů různých kombinovaných jídel ovlivní glykemii pouze podobně – v závislosti na rychlosti vstřebávaných sacharidů, tedy glykemickém indexu. To znamená, že jídla nám mohou při stejném množství sacharidů reagovat rozdílně a je nutné si individuálně vyzkoušet, kolik a jakého inzulinu na daný typ jídla vaše tělo potřebuje.

Proč si počítat výměnné jednotky?

Znalost výměnných jednotek a plánování jídla vám pomůžou udržovat stabilní hladinu krevního
cukru. Chleba a pečivo počítáme podle tabulek. Nepočítáme rostlinné máslo, sýry, uzeniny, tvaroh, vejce a ryby, které obvykle dáváme na chleba. Následující obrázky znázorňují jednotlivé druhy potravin s obsahem 1 v. j. Pomohou vám doma, v restauraci i dětem ve škole odhadovat množství sacharidů v jídle. Umožní vám podle vaší chuti snadné změny ve vašem jídelníčku, aniž porušíte doporučené množství sacharidů. Zpočátku si musíte danou potravinu několikrát odvážit, abyste získali co nejpřesnější „okometrický“ odhad požadovaného množství sacharidů v jednom jídle a následně za celý den. Každý člověk mající diabetes si musí ověřit, o kolik mu stoupne glykemie po určitém jídle. Je to individuální. I při stejném množství výměnných jednotek, velmi tučná jídla a kombinovaná jídla s většinovým obsahem bílkovin nebo specifické vlákniny nezvedají glykemii tak rychle, jako sacharidové potraviny typu suchý rohlík, vánočka, vařené brambory suché, ale velmi pomalu a s větším časovým odstupem. Mají nižší glykemický index.

Jsou to například vepřo-knedlo-zelo nebo tvarohové knedlíky s jahodami, a také luštěniny.
Mezi potraviny s velkým obsahem sacharidů patří: pečivo, těstoviny, rýže, knedlíky, výrobky z obilnin a mouky, ovoce, brambory a samozřejmě všechny potraviny slazené řepným cukrem.
Mezi potraviny, v nichž sacharidy chybí, patří: maso včetně ryb, tuky – máslo, sádlo, oleje, tvaroh, sýry, vejce, většina uzenin, všechny druhy zeleniny v syrovém stavu, houby.
Mezi potraviny, v nichž jsou sacharidy v malém, někdy zanedbatelném množství, patří: některé zeleniny ve vařeném stavu (ve 100 g potraviny cca 10 g = 1 v. j.). Patří sem především kořenová zelenina: červená řepa, černý kořen, kořen celeru, mrkev, petržel, patisony a taky některé směsi mražené zeleniny obsahující jmenované zeleniny. V syrovém stavu jsou jejich sacharidy hůře dostupné, proto glykemii nezvyšují.
Mezi potraviny, v nichž jsou sacharidy v malém množství a jsou hůře dostupné, tedy
mají pomalejší nástup, patří luštěniny a ořechy.

Je velmi důležité si uvědomit, že i dia potraviny obsahují cukry i tuky!
Hodnoty hotových prodávaných výrobků naleznete na obalu. Mnoho potravin neuvedených
v tabulce lze odvodit. Hotová jídla doma připravovaná lze odvodit od surovin do nich dávaných.

 

Výměnné jednotky - pečivo, těstoviny, brambory, polévky
Výměnné jednotky - zelenina, ovocné a zeleninové šťávy
Výměnné jednotky - ovoce
Výměnné jednotky - mléčné výrobky, ořechy, sladkosti

 

Autor: Prim. MUDr. Ludmila Brázdová, Nemocnice Milosrdných bratří v Brně

 

DIA_281/14